Що думають бучанці про створення місцевого водоканалу 
image

Мешканці Бучанської громади активно обговорюють створення водоканалу на базі місцевого комунального підприємства «Бучасервіс». У Бучанській міськраді повідомляють, що з 1 березня саме це підприємство, а не КП «Ірпіньводоканал», надаватиме послуги з водопостачання та водовідведення мешканцям Бучі й Ворзеля. Проте на сьогодні запитань у людей залишається більше, ніж відповідей, адже бучанський «водоканал» фактично створено лише на папері, а всі мережі, водонасосні та каналізаційно-насосні станції перебувають на балансі «Ірпіньводоканалу». Журналісти ITV зібрали в соцмережах найпоширеніші думки бучанців із цього приводу.

Нагадаємо, 1 лютого стало відомо, що «Бучасервіс» намагається отримати оплату за послуги, які надає жителям Бучі та Ворзеля КП «Ірпіньводоканал». Зокрема, бучанське комунальне підприємство розповсюдило повідомлення про свої тарифи на ці послуги.

Інтернет-видання «Буча є Буча» опублікувало документи, які пояснюють, чому міський голова Бучі Анатолій Федорук поспішно намагався створити на базі КП «Бучасервіс» власний водоканал: це дозволило меру видавати технічні умови на водопостачання та водовідведення забудовникам для інтенсивної багатоповерхової забудови міста. КП «Бучасервіс» уже видало техумови трьом забудовникам. У зв’язку з цим найближчим часом у Бучі з’явиться ще близько 100 000 квадратних метрів багатоповерхового житла. На думку видання, поява великої кількості нових жителів і автомобілів може паралізувати Варшавську трасу і спричинити найбільший транспортний колапс в Україні. Крім того, через таку масштабну забудову Бучі буде потрібно ще 5 нових шкіл та 7 дитсадків.

Згідно з оприлюдненими документами, КП «Бучасервіс» видавало технічні умови в період із 21 вересня по 15 грудня 2021 р., хоча дозвіл на спеціальне водокористування це підприємство отримало лише 21 грудня, а свою діяльність із водопостачання й водовідведення розпочне лише з 1 березня цього року.

Видання зауважує, що всі документи на видачу техумов підписані тодішнім керівником «Бучасервісу» Сергієм Мостіпакою, якого правоохоронні органи підозрюють в організації злочинної групи, що привласнила більш ніж 2 млн грн із держбюджету

Крім того, як повідомляв у соцмережі бучанець, державний експерт Міністерства інфраструктури України Павло Білокриницький, КП «Бучасервіс» незаконно вимагало та отримало значні суми від мешканців будинку №36 по вул. Островського в м. Буча.

«Офіційно людям було нараховано по 9000 грн за електроенергію впродовж трьох місяців, хоча це зовсім не відповідало встановленому тарифу. В реальності кошти були стягнені з громадян за заміну лічильника, процедура заміни якого була проведена також незаконно. Відповідно до договорів, укладених між КП “Бучасервіс” та мешканцями будинку, заміна лічильника входила в обов’язок комунального підприємства. Відповідно до договору мешканці не зобов’язані сплачувати за цю процедуру та за лічильник», – зазначив Білокриницький.

17 Feb 2022 13:53