Чи пролізе до партії Зеленського «Слуга народу» дерибанщик Лісової Бучі?
image

За всю історію міста Буча було два найбільш скандальних персонажі, які заплямували себе жагою швидкої наживи за рахунок земель громади. Перший – це одіозний мер Бучі Анатолій Федорук, який підтримав Януковича під час Революції Гідності та роздерибанив землі державної власності. Другий – це скандальний Олексій Зіневич, який збудував маєток на вкрадених у громади півтора гектарах землі, яку було виділено на підставних осіб. Цікаво є те, що Федорук та Зіневич є бізнес-партнерами не лише в дерибані земель, а й у рекламному та телекомунікаційному бізнесі. Про це та інше – у нашому журналістському розслідуванні.

Поєднує обох не лише бізнес-партнерство. Федорук та Зіневич – фігуранти багатьох кримінальних проваджень. З однією відмінністю – мера Бучі вже судять в Ірпінському суді, а справи Зіневича ще розслідує ДБР, МВС, ГПУ, СБУ та НАБУ.

Федорук та Зіневич вже розробили стратегію уникнення кримінальної відповідальності. За словами оточення Зіневича, він намагається купити собі або своєму подільнику Святославу Куценку місце в партійному списку партії «Слуга народу» або заручитися підтримкою партії Володимира Зеленського на виборах від 95 округу з центром в місті Ірпінь. Зіневич нахваляється, що вже пообіцяв комусь з керівництва «Слуги народу» 1 мільйон доларів за можливість висунення від цієї партії. Є великі сумніви, що партії «Слуга народу» та Президенту України Володимиру Зеленському потрібні такі політичні соратники, як Федорук та Зіневич. Навіть більше, тут питання честі для новообраного керівництва держави – чи уникнуть екс-регіонали та дерибанщики  кримінальної відповідальності за скоєні злочини?

Схеми дерибану землі Зіневича-Федорука

Згідно журналістського розслідування інформаційного агентства ITV, Олексій Зіневич отримав від Бучанської міської ради на підставних осіб з різних регіонів України 10 земельних ділянок у Лісовій Бучі, а на більшості з них вже вирубав дерева. За підрахунком журналістів, збиток бюджету Бучі від виведення землі Зіневичу складав 42 мільйони гривень. Один із підставних людей, на яких Федорук виділив землю в інтересах Зіневича, колишній співробітник компанії «Бест» Артем Бабенко отримав від Зіневича 10000 гривень за подачу заяви на земельну ділянку і подальший продаж цієї ділянки сестрі Зіневича.

Проти скандального будівництва та вирубки дерев виступила бучанська громада. Наприкінці минулого року невдоволені мешканці Бучі під час пікетування маєтку Олексія Зіневича, збудованого у Лісовій Бучі, знесли чотирьохметровий паркан, яким він незаконно загородив і привласнені ділянки, і землю, яка перебуває в комунальній власності бучанської громади. Втім, це не завадило Зіневичу знову встановити такий же самий чотирьохметровий паркан та навіть обгородити ним міську дорогу, зробивши собі таким чином єдину в Україні приватну вулицю.

Наразі земельний дерибан 1,6 га бучанської комунальної землі розслідує прокуратура (провадження №42018111200000894 від 11.12.2019 р. та провадження №42018111200000081 від 28.01.2019 р.), Державне бюро розслідувань (провадження №62019100000000233 від 05.03.2019 р.) та Служба безпеки України (провадження №2017000000000360). Фігурантами даних провадження є Бучанський міський голова Анатолій Федорук та скандальний забудовник Лісової Бучі Олексій Зіневич.

Олексій Зіневич – ворог свободи слова

Напевно, Зіневичу мало знищених дерев Лісової Бучі, тому він і взявся за знищення свободи слова на Київщині. Його неодноразово звинувачували у обмеженні свободи слова та блокуванні інтернет-сайтів засобів масової інформації через провайдера “Бест”, які викривають незаконну діяльність Зіневича. Зокрема,  блокувалися сайт «Правда Ірпеня» та  сайт The Bucha Times.

Крім цього, охоронці Олексія Зіневича привселюдно нападали на журналістів під час проведення круглого столу щодо  перспектив розвитку Ірпінського регіону.

Як повідомляло раніше видання “Коментарі”, мер Бучі Анатолій Федорук через фірму-провайдера “Бест”, яка належить Олексію Зіневичу, відмиває десятки мільйонів гривень, отриманих в якості хабарів за незаконне виділення землі в Бучі.

Боротьба Зіневича зі свободою слова в Бучі та Приірпінні стала причиною звернень до правозахисних організацій, об’єднань журналістів, посольств США, Великобританії та Канади.

Бізнес-партнери екс-регіонали та збитки державі

За даними “Forbes”, Буча – єдине місто в Київській області, в якому існує монополія на інтернет-послуги. Жоден інший провайдер, крім “Беста”, не отримав в Бучі дозволу на ведення підприємницької діяльності в будинках бучанської комунальної власності. Це повязано з тим, що неформальним бізнес-партнером Зіневича у провайдинговому  бізнесі є мер Бучі, колишній активний член Партії регіонів Анатолій Федорук.

Комерційна діяльність інтернет-провайдера «Бест», власником якого є Олексій Зіневич, нанесла мільйонні збитки комунальному господарству Ірпеня у вигляді пошкоджених дахів, під’їздів, комунікацій. Компанію «Бест» Олексія Зіневича неодноразово звинувачували у безпідставному порушенні прав споживачів.

Систематичні скарги викликає не тільки погана якість  обслуговування споживачів, а й особисте зневажливе ставлення Зіневича до  своїх клієнтів. Відомий український блогер і телеведучий Володимир Петров, який живе у Бучі і змушений користуватися послугами монополіста, був шокований тим, що бізнесмен побажав своєму клієнту захворіти на рак.

З “Бестом” пов’язаний скандал зі “зливом” даних абонентів. У 2014 році провайдер передав базу телефонних номерів абонентів для проведення агітації передвиборчому штабу Анатолія Федорука.[m1] 

У липні 2018 року ситуація з незаконним використанням персональних даних повторилася. На телефони абонентів «Бесту» розсилалися запрошення на  акції, організовані Громадською ініціативою Олексія Зіневича проти чинної міської влади в Ірпені.

У протестних акціях Громадської ініціативи Зіневича постійно беруть участь його підлеглі. Але при цьому, співробітникам інформаційної агенції «Погляд», яка належить Зіневичу, не виплачують вчасно зарплатню.


Нерукопотискаємий маніпулятор з кримінальним душком

Серед інших скандалів, до яких причетний Зіневич є і відвертий кримінал. Саме його підозрювали у причетності до побиття голови Коцюбинської ТВК Людмили Демченко.

Журналіст та актор Василь Чернявський у своїй програмі “ТОП ЛЯП” назвав Зіневича “брехуном та маніпулятором”.

Житловий комплекс “Авіатор” (місто Гостомель Київської області) повідомляв журналістів, що телеканал “Погляд”, який належить Олексію Зіневичу, “мочить” даний житловий комплекс, розповсюджуючи про нього неправдиву інформацію.

Громадська організація “Ірпінська міська спілка ветеранів та інвалідів АТО” засудила дії Олексія Зіневича щодо провокацій біля Ірпінської міської ради, які відбулися за участю “зелених чоловічків”. За словами АТОвців, такі дії Зіневича дискредитують ветеранський рух Приірпіння.

Телеканал “Погляд” та інформаційну агенцію “Погляд”, засновником яких є Олексій Зіневич, неодноразово звинувачували у брехні, цілеспрямованій маніпуляції та перекручуванні фактів. Зокрема, учасник АТО Антон Головенко звинуватив інформаційну агенцію “Погляд” та її засновника Олексія Зіневича у брехні та маніпуляції, відома зоозахисниця Ірина Мурга звинуватила журналістів телеканалу “Погляд” у непрофесійності, начальник відділу культури, національностей та релігій Євгенія Антонюк спростувала інформацію каналу “Погляд” щодо забудови міського будинку культури. За її словами,  під сюжетом на сторінці інформаційного ресурсу почали зникати її коментарі, за даними інтернет-видання “Моя Київщина”, агенція “Погляд” також опублікувала недостовірну інформацію, яка вводить в оману читача, відносно ситуації з автозаправкою в Ірпені. Журналісти “Погляду” помилково звинуватили у надзвичайній ситуації компанію, яка не має жодного відношення до згаданої будівлі.

То ж виникає логічне питання до керівництва партії «Слуга народу» – чи такі люди представлятимуть цю політичну силу у партійних списках та мажоритарних округах? Чи за це голосували 73% українців, коли обрали своїм Президентом чесного та незаплямованого Володимира Зеленського? Відповідь на ці питання отримаємо, як тільки розпочнеться офіційне висування кандидатів у Народні депутати України.

24 May 2019 18:24